Sidor

söndag 5 januari 2014

Nyord




Kära SAOL
Att vara ny förälder innebär ständigt nya upplevelser. Massor av första gånger. Första blöjbytet ever. Första jollret. Första leendet. Ja, helt enkelt massa förstagångsupplevelser. Då man beträder dessa nya jungfruliga marker så upptäcker jag att språket inte helt räcker till för att beskriva allt det nya eller de nya situationer som uppstår. Så här kommer förslag på ett par nya ord;

Snäta, snäter. Då bebisen sov-äter. Suger lite på bröstet, vilar en lång stund, fortsätter sedan äta och blir ledsen om man försöker koppla bort vacuumgreppet. Snätandet kan pågå länge, så länge matgivaren (mamman) orkar sitta still. 
Jag kan även tänka mig en översättning tilll engelskan sleating (sleeping eating).

Snitta, snittar. (Jag är medveten om att ordet redan finns i betydelsen skära upp, men här kommer en ny mening till bebissammanhang.) Sov tittar, det vill säga antingen när bebisen sover med lätt öppna ögon, eller då den bara nästan sover och tittar för att hålla koll att man fortfarande finns i närheten. Den engelska översättningen skulle kunna vara slatching (sleeping watching).

En liten kommentar till stavningen; rent logiskt borde de nya orden bli säta och sitta, men att lägga till bokstaven 'n' gör att ordet ligger bättre i munnen. 

Exempelmeningar
Hur är det med bebisen? - Hon snittar, så vi får vara lite tysta....
Vad gör ni? -Snäter lite.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar