Sidor

tisdag 27 maj 2014

Vietnamesiska rullar


 
Vår nya helper lagar gärna asiatisk mat. Här om dagen visade hon mig hur man gör Vietnamesiska "rullar". Skulle egentligen vilja kalla dem vårrullar men får då bara tankar på de hårda friterade eller stekta rullar man ofta får på kinakrogar. Så här får de heta rullar kort och gott.
 
Till dessa rullar använde man rispapper. Rispappret är hårt och 16 cm i diameter. För att få rispappret mjukt och lagom klippigt så doppar men det först i varmtvatten och sedan i kallt. Men innan dess är det lite förberedelser.

 
Vi hade lättkokta räkor, avokado, gurka och morötter i våra rullar. Morötter och gurka skärs först i tunna stavar.


Grönsakerna och räkan lägger man sedan på ett salladsblad. Skär bort de hårda delarna på salladen. Man måste kunna rulla salladsbladet. Rullar grönskerna hårt i salladsbladet. Det ser ut som en liten kåldolme ungefär.

 
När det är klart är det dags att mjuka upp rispappret. Man mjukar upp ett papper i taget. Lite pilligt då det gärna klibbar i hop med sig självt. Lägg rispappret på en tallrik. Lägg sedan på din salladsrulle och linda in den i rispappert så att allt håller i hop och ser fint ut.

 
Dessa rullar är goda att doppa en en sås. Vi gjorde en chilli-lime sås. Massor av hackad chilli och pressad lime blandat med fiskfond-aktigt. Sött, starkt och surt samtidigt. Mycket gott till de fräscha rullarna. Rekomenderas! Fin sommar mat för dagar man har tid för förberedelser. Det tar lite tid att göra iordning rullarna och man vill äta många.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar