Sidor

måndag 3 mars 2014

Hongkong - jag älskar dig - jag hatar dig



 
 

Jag misstänker att ingen plats lämnar dig oberörd om du varit där en tid. Ingen plats har odelat positiva eller negativa egenskaper om du tillbringat tillräckligt mycket tid på ett ställe. Tillslut ger även thailandssemesterns sand skavsår och det bländade snögnisteret i alperna gör efter en tid ont i ögonen. Så även med en storstad som Hongkong. Det du älskar med staden och saker som gör det härligt att bo här är saker som man tillslut är trött på men ändå inte kan vara utan. Jag har utvecklat ett hat-kärleks förhållande till Hongkong. 

Vädret;
Älskar och njuter av värmen. Skönt med lång sommar och att i princip kunna gå i t-shirt och sandaler mars till november.

Vädret;
Men hatar fukten som på sommaren gör att man bara kan gå fåtalet meter innan man svettas under de varma månaderna. Fukten på vintern som gör klimatet riktigt kallt och som gör att kylan tränger in i märgen fast termometern står på 15 grader.
 

Närheten;
Äskar myllret i Mong Kok och att kolla på folk. Finns en salig blandning av människor i Hongkong och då det är en stor stad på liten yta så är det aldrig långt till något och infrastrukturen fungerar bra. Vi har strand, orörd natur, nattliv och storstadspuls, gigantiska shopping centrum, fina vandringsområden, all världens mat, Asien och väst inom mindre än en timma med tunnelbana.

Närheten;
Mycket folk på liten yta gör även den personliga sfären mindre. Åka MTR till jobbet i rusningstrafik innebär att man färdas i en köttmassa. Jag andas din luft och du andas min. Och många människor på en liten yta för boendepriserna löjliga. Finns gott om lägenheter i prisklasser runt 40000 HKD och även dyrare än så. Och det är fortfarande inte så stora lägenheter. Det gör att vi som inte har den budgeten lever i små skokartonger. Och då har vi det ändå förspänt och bra i vår skokartong jämfört med många andra.

 


Geografi
Hongkong ligger geografiskt fint. En fin hub att ha som bas till Asienresor. En weekend på Filippinerna, Thailand eller Japan. Javisst. Och naturen är spännande: berg, tät växtlighet och havet. Handflatestora fjärilar och massor av rovfåglar.

Geografi
Alldeles för långt ifrån Sverige och nära och kära där. Ingen bokskog i Hongkong och alldeles för få älgar.
 
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar