Sidor

torsdag 6 mars 2014

Nordiska deckare



Har lyckats temaläsa igen. Denna gång nordiska deckare. Viveca Stens I stundens hetta och Arnaldur Indridasons Kvinna i grönt.

I stundens hetta handlar om dödsfall och försvinnanden på Sandham under midsommar helgen. Spännande läsning och flera sidohistorier om personerna runt omkring. Detta är min första bok av Viveca Sten och kan visst tänka mig att läsa fler. Tittade extra mycket på Emma och kontrollade fler gånger att hon andas när jag läste boken då en av huvudpersonerna fortfarande beatbetade trauma då deras bebis dog av plötslig spädbarnsdöd. Jag är lite känslig för att läsa om sådant nu, även om det bara var en bihandling till huvudhistorien.

Kvinna i grönt börjar med att de finner ett gammalt skelett i jorden vid ett nybygge utanför Reykjavik. Det blir upptakten till en mordgåta som stäcker sig 50 - 60 år tillbaka i tiden. I boken får man följa två parallella historier, dels nutid och undersökningen och berättelser om huvudpersonerna, men även den berättelse som leder fram till skelettet. Gillade boken men samtidigt skildras så mycket elände. Har nuförtiden kortare tolerans för elände litterärt. Vill hellre läsa feel good böcker.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar