Sidor

måndag 29 juli 2013

Tiotusen Buddhors Tempel

För någon helg sedan gjorde vi en utflykt till Tiotusen Buddhors Tempel i Hong Kong. Det ligger vid MTR stationen Sha Tin. Om ni åker dit, gå mot och förbi IKEAt där ute så är ni på väg åt rätt håll. Det är nämligen inte skyltat från MTR stationen.


Skyltningen börjar nästan vid ingången till templet och den var inte helt lätt att se bakom alla vägarbetsskyltar.


Men man kan inte missta sig på att man är rätt. Gångvägen som slingrar sig upp mot templen är kantad med massa guldiga statyer. Om det är olika inkarnationer av Buddha eller bara andra figurer ska jag låta vara osagt. 


Det är över 400 trappsteg för att komma upp till templen, så det är lite småjobbigt i steksol och med gravidtrötta ben. 


Men man kan alltid stanna och titta på de olika figurerna. De ser olika ut allihopa och enbart ett fåtal är kvinnor.


Väl uppe finns det flera olika tempel byggnader och i en av dem en mumifiering av killen som igångsatte detta bygge på 1950 talet. Fortsätter man förbi templen kommer man till en liten bergsluttning med rinnande vatten. Där finns fler statyer av olika Buddha inkarnationer.




Det är ganska maffigt och praktfullt att se så många olika figurer på ett ställe. De små rutorna på bilden ovan har också en liten Budda bild/staty på varje. Jag misstänker att man kan få sin aska bevarad här. Men som vanligt är det mycket gissningar från min sida. Tänker var gång jag gör likande utflykter att man ska ha en guide som berättar och förklarar, men det blir aldrig av. Tappar orken i mitten och kommer hem med upplevelser som jag inte helt kan förklara.


Det fanns även en pagod på tempelområdet. I den kunde man gå upp men det gjorde vi inte. De 400 trappstegen och solen tog ut sin rätt och i detta läge var vi mer sugna på glass än på att spana in ytterligare Buddhor.


Det som jag kanske blir mest intresserad av är takdekorationer, fina takpannor och vackra dörrknoppar. Men de kan man även se lite varstans i Kina/Hong Kong. Tycker nog ändå att stället är värt ett besök.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar