Sidor

tisdag 10 september 2013

Hertitage 1881

På väg hem från stan gick vi förbi Heritage 1881. Det ligger nära Star Ferry på TST. Jag brukar mest bara gå förbi och har aldrig riktigt gått in och utforskat dessa byggnader som på slutet av 1800 talet var marin polisens huvudkvarter, men idag gick vi in och tittade lite på de vackra byggnaderna. Nu finns här både cafeer, hotel och butiker.

Heritage 1881

Här finns även ett av Hong Kongs Noon Gun. En slags kanon-gevär hybrid som man skjöt med klockan 12 vaje dag så att sjöfarare kunde ställa tiden efter ljudet. Det visade sig inte helt effektivt då man kunde få stora variationer på sin tidsinställning beroende på hur långt från Noon Gun man befann sig, i och med att det tar tid för ljud att förflytta sig. Och en liten liten tidskillnad kunde tydligen får stor konsekvenser på navigeringen på haven. Så flera kollade istället in när krutröken kom från Noon Gun, då det blev mer exakt på det viset. Med tiden skrotade man Noon Gun som tidshållning och så började man med att visa tiden från "time ball tower". Noon Gun som avfyras var dag finns fortfarande kvar i Hong Kong och det kan man hitta i Causeway Bay.

Johan och Noon Gun

Time ball tower användes 1885 till 1907 som en visuell hjälp för sjöförarna att ställa in sina kronometrar. I slutet av 1800 talet fanns inte alla dessa höga byggnader som nu skymmer Time Ball Tower, utan man kunde se tornet från stora delar av Victoria Harbour. Var dag hissades den stora bollen upp i tornet och exakt klockan ett på dagen så släpptes bollen ner och på så sätt kunde de ställa in tiden. Time Ball Tower finns kvar på Heritage 1881 och man kan gå in i tornet. 


Karolin utanför Time Ball Tower

Inuti tornet finns en mini utställning

The time ball, Tsim Sha Tsui ca 1908
http://en.wikipedia.org/wiki/Hong_Kong_Time






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar